Συχνές ερωτήσεις

Είναι ουσιαστικά φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και αιμορραγούν εύκολα. Σε αυτό το στάδιο η νόσος είναι ακόμη αναστρέψιμη. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να φτάσουμε σε μια πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε καταστροφή του οστού και των άλλων ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Η θεραπεία γίνεται πιο περίπλοκη και μερικές φορές με αμφίβολη πρόγνωση.

Η μεγάλη έρευνα VIPEHOLM έδειξε τα εξής:

 1. Η συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης είναι πολύ σημαντική για τον σχηματισμό τερηδόνας.
 2. Η μορφή και η σύνθεση του γλυκού είναι καθοριστική.
 3. Η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται είναι μικρής σημασίας.
 1. Υδατάνθρακες, όξινες τροφές, ζάχαρη.
 2. Όταν το PH πέφτει κάτω από το 5,5 αρχίζουν τα προβλήματα.
 3. Ζάχαρη + μικρόβια από την μικροβιακή πλάκα = παραγωγή οξέως > απομάκρυνση ασβεστίου και φωσφόρου από τα δόντια.

Δυστυχώς τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Τα πάντα φθείρονται. Το πιο σημαντικό είναι το δόντι μας, όχι η αποκατάσταση. Άρα η αποκατάσταση πρέπει να αλλάξει όταν οι ιδιότητες του υλικού που χρησιμοποιήσαμε, φθίνουν. Το μαύρο σφράγισμα πρέπει να αλλάζει στα 9-11 χρόνια, και το ασπρο μετά τα 7-8 χρόνια.

Τα μαύρα σφραγίσματα προϋποθέ τουν περισσότερο τρόχισμα υγιούς δοντιού, γιατί η συγκράτησή τους στα δόντια είναι καθαρά μηχανική. Επίσης το χρώμα τους είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των δοντιών. Τέλος, οι φυσικές ιδιότητες του υλικού είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του δοντιού. Με τα άσπρα σφραγίσματα, χρησιμοποιούμε υλικά στο χρώμα των δοντιών, και με παρόμοιες ιδιότητες ώστε να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική αποκατάσταση με προβλεψιμότητα, και υψηλή αισθητική χωρίς να τροχίσουμε υγιή οδοντική ουσία.

Όχι, η λευκαντική ουσία που χρησιμοποιείται είναι ήπια και επηρεάζει μόνο επιφανειακά το σμάλτο των δοντιών. Τονίζεται ότι απαιτείται διάστημα 7-14 ημερών μετά την λεύκανση για να επανέλθει το σμάλτο στην αρχική του κατάσταση, για αυτό και δίνεται έμφαση στην καλή στοματική υγιεινή και την αποφυγή καπνίσματος ή πρόσληψης τροφών με χρωστικές (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, παντζάρια κ.α.) σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, η λεύκανση με υπεροξείδιο του καρβαμιδίου μπορεί να κάνει καλό: σκοτώνει ένα από τα δυο μικρόβια που κατηγορούνται ότι προκαλούν τερηδόνα (λακτοβάκιλλος)Επίσης, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι η επιφάνεια των δοντιών μετά την λεύκανση, δεν επηρεάζεται.

Όχι, δεν είναι δυνατόν. Το συκώτι μας παράγει 648mg υπεροξείδιο ημερησίως.Η ποσότητα υπεροξειδίου σε 2 νάρθηκες είναι 3,5mg, ενώ το σάλιο αποσυνθέτει 29mg το λεπτό.

Το υπεροξείδιο του Καρβαμιδίου. Χρησιμοποιείται από το 1960 σαν στοματικό αντισηπτικό διάλυμα, οπότε είναι απολύτως ασφαλές.

Η τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι πιο ανώδυνη και από μια εξαγωγή.
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και η μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ καλή.
Υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί πλήρως ένα νωδό άτομο 24 ώρες από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

 • Γναθοχειρουργός
 • Ορθοδοντικός
 • Περιοδοντολόγος
 • Προσθετολόγος
 • Ενδοδοντολόγος
 • Στοματολόγος
 • Παιδοδοντίατρος